- Статті

ЕС планирует продолжить покупать российский газ через Украину

Євросоюз розглядає можливість укладання з “Газпромом” контракту на транзит газу через Україну, пише видання Handelsblatt із посиланням на прес-секретаря Європейської комісії.

Нинішній контракт між «Газпромом» та українською компанією «Нафтогаз» спливає 31 грудня 2024 року. Продовжувати його воюючі сторони не хочуть. Але транзит важливий як для них, так і для Європи: Австрія, Словаччина, Угорщина та Чехія так і не змогли повністю позбавитися залежності від російських енергоносіїв, за даними ЗМІ. В австрійському імпорті газу частка постачання з Росії становить 65%, пише видання Frankfurter Rundschau з посиланням на федеральне профільне міністерство в Австрії.

Тому Євросоюз може стати стороною контракту так, щоб його представники укладали договір із «Газпромом» — на постачання газу, а на прокачування — із «Нафтогазом».

Втім, у міністерстві повідомили, що припинення російських поставок не повинно призвести до дефіциту — австрійські газові сховища заповнені на 83%, і, крім того, країна змогла налагодити імпорт із Німеччини та Італії.

Припинення транзиту газу через Україну буде невигідним і для Росії, особливо в ситуації, коли через вибухи перестали функціонувати обидві нитки «Північного потоку – 1» та одна з двох ниток «Північного потоку – 2», який тепер уже навряд чи колись запуститься, а експорт газу трубопроводом «Ямал – Європа» припинено через санкції.

На цьому фоні «Газпром» вперше за майже 25 років отримав чисті збитки за підсумками 2023 року.