- Новини

В Україні рахуватимуть пенсії за новою системою

Пенсійна система України багаторазово змінювалася останні роки, через це обрахунок виплат ускладнився. Міністерство соціальної політики розробило систему, яка має спростити цей механізм. Поки для вирахування виплати застосовують спеціальну формулу.
Пенсійна система наразі має надмірну кількість надбавок і дотяжок. Це залежить від розміру прожиткового мінімуму, стажу тощо. Нова система враховуватиме два основних критерії.

Пенсійна реформа-2024: новий механізм Мінсоцполітики

Уряд працює над вдосконаленням законопроєкту №9212, який народні депутати повернули на доопрацювання у квітні 2024 року. У документі йдеться про впровадження в Україні системи накопичувального пенсійного забезпечення.

Пенсійна система складається із трьох рівнів:

  • солідарного;
  • обов’язкового накопичувального;
  • недержавного пенсійного забезпечення.

У такому вигляді цю схему започаткували ще у 2004 році, ухваливши закони «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про недержавне пенсійне забезпечення». Втім, у Верховній Раді поки не затвердили формального рішення щодо старту накопичувального.

В межах такої системи частина пенсійного податку іде в солідарну систему, тобто в загальний бюджет. Інша частина переходить на персональний рахунок. Гроші накопичуються протягом життя і згодом виплачуються людині з відсотками. Плюс системи в тому, що рахунок може передаватися в спадок, якщо людина померла, не дожила до пенсії тощо.

«Сьогоднішня система часто і багато піддавалася змінам. І через це обрахунок пенсії ускладнився. Наразі вона містить масу добавок і дотяжок, наприклад, враховується дотяжка до прожиткового мінімуму, дотяжка за стаж тощо. Люди вимушені йти до фахівців, щоб вирахувати свою пенсію, бо самому це зробити майже неможливо. І ми хочемо спростити цей механізм», — розповіла міністерка праці та соціальної політики України Оксана Жолнович.

Проєкт системи враховуватиме два критерії:

  • кількість років, що людина відпрацювала;
  • кількість внесків, які вона сплачувала щомісячно.

Це конвертуватиметься у певну кількість балів. Відповідно, вартість кожного бала дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати в конкретному році.

«Отже, якщо ви пропрацювали 35 років й отримували середню зарплату кожного місяця такою, як вона тоді була, то можна буде сподіватися не менше як на 30% свого заробітку в солідарній пенсійній системі. Крім того, виводимо гарантію, якщо ви пропрацювали мінімум 15 років і зайшли в пенсійну систему, то точно маєте право на 30% від мінімальної заробітної плати в тому році», — додала Жолнович.

Як стверджує посадовиця, сукупно це дасть заміщення тільки в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини.

Пенсії в Україні: як нараховуються

У 2024 році українські громадяни відповідно до законодавства можуть вийти на пенсію за двох умов. Це можна зробити, якщо вони:

  • досягли 60-річного віку;
  • мають страховий стаж не менше 35 років (для чоловіків) або 30 років (для жінок).

Розмір виплат визначається залежно від стажу — по 1% від рівня визначеної для обчислення заробітної плати за кожен рік. Тобто за страховим стажем 35 років пенсія встановлюється у розмірі 35% від заробітку.

Для вирахування суми виплати є спеціальна формула: Сз х Кз х Кс, де:

Сз — це середня заробітна плата, з якої було сплачено страхові внески, за три роки до подачі заяви про вихід на пенсію;
Кз — сума співвідношень зарплати в конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Тобто окремо беремо зарплату за кожен місяць за враховані в Сз три роки роботи й ділимо на рівень середньої, який було встановлено на цей місяць. Потім із суми коефіцієнтів вираховується середнє число — це є Кз;
Кс — кількість стажу роботи, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу та поділена на 12. Для вирахування загальної кількості років стажу (тільки ті, у які сплачувалися податки) треба помножити на 0.01.

Якщо на момент виходу на пенсію стажу не вистачає, його можна докупити. Ця процедура досі доступна, плюс у березні 2023 року в Україні запрацював ще один інструмент — докупка стажу на майбутнє.