- Новини

«Нафтогаз» відбере в татар «Укртатнафту»?

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом порушень, допущених при формуванні статутного фонду ЗАТ "Укртатнафта".

Розслідування Генпрокуратури було розпочато на підставі звернення, яке надійшло з Кабінету міністрів, у якому міститься вимога "перевірити законність створення "Укртатнафти" і процедуру переоцінки української і татарської частки в СП".

Як пише "Комерсант-Україна", розслідування насамперед стосується самої процедури формування статутного фонду підприємства.

При створенні ЗАТ "Укртатнафта" планувалося, що Україна передасть у його статутний фонд Кременчуцький НПЗ, а Татарія – право власності на нафту і газовий конденсат на 25 родовищах республіки.

За даними Фонду держмайна, вартість Кременчуцького НПЗ тоді була оцінена фондом у $450 млн, а вартість татарських родовищ у $267,6 млн.

"Уже тоді справжня ціна Кременчуцького НПЗ була занижена вдвічі. Якщо цей завод продавати на відкритому конкурсі, його ціна складе 900-950 мільйонів доларів", – сказав нафтогазовий аналітик консалтингової компанії R&J Investments Павло Качур.
 
Протягом півтора років Татарія не внесла до статутного фонду "Укртатнафти" права на родовища.

Експерти відзначають, що розслідування Генпрокуратури може бути використане НАК "Нафтогаз України" для повернення держконтролю над підприємством.

"У випадку якщо дії посадових осіб "Увекона" і Фонду держмайна будуть визнані Генпрокуратурою незаконними, це стане основою для повернення держконтролю над підприємством", – сказав юрист компанії "Песков і партнери" Геннадій Песков.

http://www2.pravda.com.ua